Šariš

Vše okolo historických rádií
Jan55
Kontaktovat uživatele:

Re: Šariš

Příspěvek od Jan55 » 08.09. 2014, 21:00

Pokud Ti to bude stačit zítra, podívám se na půdu, měl bych tam mít dvě šáska.

Honza W.
Smolka564

Příspěvek od Smolka564 » 09.09. 2014, 08:42

K doutnavkám u Philet.
Setkal jsem se kromě běžných oranžových doutnavek s provedením s bílým povlakem uvnitř baňky. Zaručeně původní. Bohužel ani jedna taková již nesvítila, přesto nepředpokládám, že by povlak představoval projev poškození - degradace . Napadá mě jestli již ve čtyřicátých letech dokázali výrobci dělat doutnavky s vyšší svítivostí a jiného zbarvení světla použitím luminoforu. Také proto, že běžné doutnavky ani náhodou nestačily na osvětlení stupnice.
/dnes se prodávají doutnavky s luminoforem svítící bíle, zeleně, žlutě, modře; již v 80. letech jsem se setkal se zelenou doutnavkou západní provenience Ba7 používané u průmyslových kontrolek/
Má s tím někdo zkušenost ?
Jan55
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan55 » 09.09. 2014, 20:05

Tak jsem se obětoval a vyoperoval provázek z šáska ven, měří 325mm od očka k očku. Myslel jsem, že to bude velký problém to tam nasadit, ale celkem to šlo dobře. Provázek vede z pravé strany (pohled na zadní stranu kolečka) směrem k hřídelce a přes ní odzadu dopředu, tři závity. Snad z toho přiloženého schémátka to bude jasné, Tobě i případně dalším. :thumbsup: Pokud něco nebude jasné, piš.

476
Heptoda

Příspěvek od Heptoda » 11.09. 2014, 05:15

Děkuji za podrobný nákres, jen mi není úplně jasné vedení kolem té "kladky", ale zřejmě to povede z levé strany při pohledu zepředu. To by dávalo smysl. Udělám a dám sem vědět nejpozději o víkendu. Děkuji ještě jednou za vstřícnost a ochotu!! :thumbsup:
Jan55
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan55 » 11.09. 2014, 06:27

Zdravím,

ne, není to z levé strany, stále je to pravá strana. To kolečko z nákresu se jen překlopí ze spodní strany nahoru, čímž se objeví přední strana, ale pořád to bude napravo. Ono když jsem to rozebíral, uvolnil jsem kolečko z hřídelky kondenzátoru a sesunul, pak sklopil dolu, abych se dostal zezadu k provázku, po nasazení provázku se to dá zase zpět. V takto zobrazeném schématu to budeš vlastně montovat na tom kolečku. Snad jsem to teď více upřesnil, aby to bylo jasné :D J.W.
Heptoda

Příspěvek od Heptoda » 11.09. 2014, 08:30

Tak je hotovo. Nemám tady ale foťák po ruce, tak později, Tou kladkou nemyslím bakelitové kolečko na ose kondenzátoru, ale tu pevnou "kladku" na šasi, při pohledu zepředu vpravo dole.Dívám-li se zepředu tak přes ní jdou oba provázky zprava. Díky moc. Jen se ještě zeptám: jelikož nemám bednu ani stupnici, při PLNĚ zavřeném kondenzátoru ladění má ryska na bakelitovém bubínku směřovat vodorovně?
Jaký průběh má poták? tento je bez nápisu ale s rozbitým vypínačem...
Jan55
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan55 » 11.09. 2014, 09:54

Jestli si to dobře pamatuji, tak já jsem dával rysku vodorovně při otevřeném kondu, ale už nekontroloval jak je to při zavřeném. To se musím podívat na šásko až budu doma.
HW.
Dioda

Příspěvek od Dioda » 11.09. 2014, 09:57

Prostě NAPLNO kamkoliv a ryska vodorovně, ano ano, tak to má být. :lol:
Heptoda

Příspěvek od Heptoda » 12.09. 2014, 08:42

Tak asi pojedu za Chocholouškem. Radio hraje, pokroucené plechy jsem srovnal, ladičák na stole vystředil jedna báseň, dal jinou koncovou lampu,natáhl nový náhon na ladění,prostě paráda.Včera jsem ho zapomněl vypnout a a když jsem se po asi 7 hodinách tak hrálo.Ale dle manželky to jednu chvíli nehrál, respektive slabě, jakoby rozladěně,potom zase samo začalo. A dnes? Vyhrávalo mi tu od půl sedmé,a v devět to samé.Šumí, stanice slyšet je ale mizerně, pokud jsem vzal do ruky kabel, teda asi 2m "anténu", reaguje zesílením. Nikde nic nemohu objevit, no možná chodím okolo... :? Nakopne mě někdo správným směrem?
Jan55
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan55 » 12.09. 2014, 08:48

Nemůžou zlobit kontakty na lampách? Nebo přepínač? Nebo samotná nějaká elektronka. Asi budeš muset dál pátrat, což může být někdy dlouhé :cry:
Odpovědět