Zkoušeč koncových elektronek
Zkoušeč koncových elektronek
Dobrý den. Chci si postavit jednoduchý koncový stupeň na zkoušení elektronek a taky hlavně na zkoušení jejich náhrad. Např AD1, AL1 za 4P1L a pod. Hlavně ty co nejsou moc k mání, či za veliké peníze. Má představa je asi taková: Trafo s usměrněným a regulovaným anodovým napětí,jeden elyt - polem na střed sekundáru anodového napětí a izolovat od zkušebního šáska,druhý elyt ukostřen.Mezi připojit budící cívku repra i dělič napětí pro g1.+ póly elytů propojit a vést přes primár VT na anodu.. Na mřížku přívod regulovatelného signálu, přes kondík. Napětí přivést na g1 odporovým děličem z budící cívky reproduktoru. Myslíte, že bude fungovat? Či jak na to? Nechci experimentovat na šasí ve funkčním radiu, pochopitelně. že poslední nastavení při náhradě v radiu bude nutné tam. Chci jen vyzkoušet lampu a její ev náhradu. Takže, vede cesta tudy? Děkuji.
Re: Zkoušeč koncových elektronek
Na ten regulovaný anodový zdroj bych použil blok C ze zrdoje pana Cingela, dělal jsem si celý jako on, ale zde by stačil jen ten blok C a bylo by možné s tím experimentovat.
http://www.radiohistoria.sk/Oldradio/ma ... cu/0000420
http://www.radiohistoria.sk/Oldradio/ma ... cu/0000420
Děkuji moc za reakci a odkaz. Ale já už ten zdroj s regulací mám, sice jiný, s EZ81, tak spíše řeším, zda to je reálné jako celek, jestli tu lampu bude možno takto zkoušet. Tj. např jak velký kondenzátor na vstupu signálu, (ten by byl asi z radia), či zda ten nápad takto, jak jsem jej nastínil, bude vůbec realizovatelný.Bude lampa pracovat? Teprve potom bysem řešil další rozšíření a pod. Díky za další nápady a připomínky.
Naposledy upravil(a) Venda dne 21.07. 2015, 20:15, celkem upraveno 1 x.
Většina náhrad byla již vymyšlena viewtopic.php?f=4&t=462&hilit=n%C3%A1hrada+ad1 ,ale proč to nezkusit znovu a lépe.
Ano, to vím, že tu existuje. Jsou i německé stránky, odkud je něco převzato na stránkách p. Balka, atd.. Já ale chci zkoušet i jiné. Např. ta AD1 by mohla jít nahradit 6N13S , popis jsem nenašel, ale i další. Mne nebaví jen kopírovat, chci si to prostě omakat a i trochu experimentovat. Ale i tak děkuji za odpověď. 

Ano, šla. Jen se mi nelíbí její prodejní cena a žhavení 6,3V. Pro zkoušení stačí opajcovat z nějakého rádia koncový stupeň ve třídě A. Např. Telefunken Rekord Trial. Nebo si jej navrhni sám.
Při náhradách elektronek je potřeba se držet těchto pravidel :
1.Žádná, nebo v nejhorším případě malá vratná změna v zapojení přijímače.
2.Žádná mechanická úprava toho v čem lampa je zasunutá
, ani okolí na šásku.
3. Dostupnost náhrady, cena.
4. Pokud možno stejné žhavící napětí.
Jedině tak budeš mít úspěch mezi sběrateli, stejně jako západoněmečtí soudruzi.
Při náhradách elektronek je potřeba se držet těchto pravidel :
1.Žádná, nebo v nejhorším případě malá vratná změna v zapojení přijímače.
2.Žádná mechanická úprava toho v čem lampa je zasunutá

3. Dostupnost náhrady, cena.
4. Pokud možno stejné žhavící napětí.
Jedině tak budeš mít úspěch mezi sběrateli, stejně jako západoněmečtí soudruzi.
Děkuji. A i k tomu právě ten můj přípravek má sloužit, vymyslet, vyzkoušet, propojit s přijímačem, a pokud bude OK, tak vyladit vše tak , by to moc nerušilo.