Jako nečekal jsem moc příspěvků, ale že nepřibude ani čárka...
Nicméně, rozvinu jeden problém se kterým jsem se u této TV potýkal. Kupodivu se týká zvukového doprovodu. Potýkal jsem se s nestabilním nastavením diskriminátoru. Jeho nastavení bylo velmi závislé na teplotě. Když jsem nastavil v měrném bodě B mezi odpory R47 a R48 0V po doporučených 20 minutách chodu, tak po dalších třeba 2 hodinách provozu se napětí v tomto bodě dostalo dost do plusu a zvuk byl zkreslenej. Když jsem provedl korekci, tak byl zvuk zkreslenej po studeným náběhu a napětí v měrném bodě bylo dost v mínusu.
Nebudu popisovat co všechno jsem postupně zkusil, protože jsem vyměnil úplně všechno vč posledního mezifrekvenčního trafa, mraky hodil laborování a výsledek nula - chovalo se to pořád stejně.
Už jsem nevěděl co a vzhledem k tomu, že před časem jsem restauroval Akvarela u kterého je zvuk bezvadný jsem se rozhodl druhý mezifrekvenční stupeň přestavět podle něho. Měl jsem tu vrak Athose, tak jsem z něj vzal MF trafo a další součástky kolem druhé MF elektronky a to jsem vestavěl do 4002A. Použil jsem tedy i 6F36 místo 6F32 a 6B32 místo 6B31 a celý druhý stupeň vč. neutralizace 6F36 a nf korekcí jsem zapojil podle Akvarela. Diskriminátor tedy nahradil poměrový detektor. Po sladění je zvuk zcela bezchybný, bez jakéhokoli vrčení při titulcích a velmi kvalitní. Troufnu si říct, že kvalita přednesu je lepší něž u zmíněného Akvarela na což má ale svůj vliv umístění reproduktoru na čelní ploše. Teplotní stabilita je též bezproblémová.
Někdo možná namítne, že je to hanobení historické věci, ale úprava není moc zjevná, elektronka je schovaná pod krytem a MF trafo má stejný tvar. A já televizi normálně používám a nehodlám se jí zbavovat.
Proč to ale píši. Momentálně renovuju další tuhle telku - verzi bez radia. Obrazovou část mám již oživenou a momentálně probíhá kompletace jednotlivých šasí. Zapojení zvukové mezifrekvence jsem zatím nechal v původním stavu. Jsem zvědav jestli bude stejný problém....