Dokonca sa jednalo o telku do ktorej už bol dobastlený kanálový volič, takže som predpokladal dlhší nájazd - no a nie, táto náhradná obrazovka má dokonca má lepší jas jak pôvodná, ktorá pochádzala z vizualne "zachovalejšej" telky, kde bol akurát tak ten dvojlampový predzosilovač 4901.
Ad modulátor: napokon som našiel lokálny eshop kde ešte držali jednu Terru MT47 za obdobnú cenu ako ten HDMI šikmák z Ali. No a rozbíjať to prelaďovaním zvuku na západnú normu som nechcel, beztak je v Kottkovi iba návod na vyladenie vf dielu na CCIR D (OIRT) kanál 1 prípadne 2, čiže by som musel hýbať aj zvukom aj obrazom pre západné CCIR B kanály, a i to neviem akú cievku na akú frekvenciu a hlavne v akom poradí.
Tá Terra bola navyše i lepšia možnosť v tom, že ponúka i "jemné" doladenie v rámci 2MHz s odskokom 250 kHz, takže som ňou zároveň naladil i vf diel. Krkolomné, ale dalo sa to... 50,5MHz bol napríklad OIRT kanál 1, finetune úroveň 3, 53,4MHz zase NTSC kanál 2 s finetune -7, a tak ďalej. Škoda len, že nešlo vypnúť vysielanie zvuku, aby to neovplyvňovalo ladenie, zato lepšie, jak to ponechať rozladené.
No a už išiel aj naštelovať obraz. Z prenosného DVDčka s dosť amatérsky nahranými monoskopmi a 1kHz piskotom sa u niektorých obrazcov dostáva brum "videa" do zvuku, u iných zase nie. Neviem, či je to zladením VF/OMF, keďže sa mi to obdobne správalo aj pri zapojení videosignálu napriamo do katody E6 a audiosignálu cez oddelovací kondík na poťák hlasitosti, a ako píšem, nepovažujem sa za experta do starej televiznej techniky. Teší ma, že to vie fungovať na Terru, že tam tie extra vstupy netreba, regulerne video sa pozerať dá.
Možno čo je tam trocha rušivé sú tie spätné behy, aj so zníženým jasom, skúšal som zameniť 6Z31 s dosť čiernym getrom za "striebornejšiu" z "darcovskej" telky (ano, kiež bych tak mal tester elektroniek). Ale podľa tejto dobovej reportáže ich tam majú tiež, aj na nižší jas. Asi je to vlastnosť.
Takže tak. Ďakujem hoši za pomoc, za trpezlivosť, je sranda vidieť takéto monštrum v dnešnej dobe. Najmä keď sa to zapne, rozžhaví a miesto klasického analogového "zrnenia" nič - priamozosilúci vstup hluchý jak poleno