dnes s potěšením zde zakládám téma specializované na dle mne krásné rádio Tesla Melodia 527A
náhodně jsem přišel až na tento web a potěšilo mne, jak je vytvořen. Po dynamických pracovních letech jsem rád " přibrzdil" své pracovní tempo a život celkově a mohu se tak vrátit ke svým klukovským koníčkům. Radio bylo a je jedním z velkých zájmů, takže jsem si zakoupil po letech první elektronkové rádio Melodia 527A a k jeho provozu mám dnes dva dotazy :
1/první dotaz - po zapnutí je slyšet velmi silný síťový brum i při stažené hlasitosti. Předpokládám, že se jedná prvotně o kondenzátory v napájení, které zcela jistě vyměním. Ale napadlo mne poradit se s ostatními zde, protože možná je jen problém se stíněním. Radiotechnice jsem se nevěnoval cca 36 let

Schéma mám, takže lze být i zcela konkrétní

2/druhý dotaz - v rádiu je stržený lankový převod na ladící kondenzátor, je někde schéma jak ten lankový převod vést přes kladečky nad stupnicí ? Knihu od Kotka možná ještě někde najdu ve sklepě, ale pokud to má někdo po ruce nebo fotku - budu rád za pomoc.
hezký den a prima jaro přeje Ivo