Před 14 lety jsem si přinesl ze zaměstnání použitý čistič od fa. Novato. Myslím, že je to Novalon. Zředil jsem ho s vodou v poměru 1:1 nechal odstát, až si špína sedla na dno a čistý používám. Výborně to myje šáska přijímačů a hlavně čistí knoflíky.
Do malé skleničky od přesnídávky, kam jsem nalil tento čistič, dám na dva dny knoflíky a pak je stačí jen opláchnout pod kohoutkem s vodou. Roztok ve skleničce nevylévám, jen občas sliji a vyhodím usazeniny .
Domnívám se, že podobně mohou fungovat i ostatní podobné čističe, ale vše je potřeba předem řádně vyzkoušet.
zajímavá chemie Novato
zajímavá chemie Novato
- Přílohy
-
- knoflik.JPG
- (28.46 KiB) Zatím ještě nestaženo
Re: zajímavá chemie Novato
Moc pěkné, to musím časem vyzkoušet. Jedná se tedy asi o toto ? http://www.novato.cz/cz/sortiment/ciste ... html?id=24
Re: zajímavá chemie Novato
Domnívám se že ano. Pamatuji se, že na přípravku bylo upozornění, že není vhodný pro hliníkové povrchy. No ale právě ten hliník to docela šetrně obnovuje aniž by to umylo původní nápisy na MF krytech. Šásko jsem tím umyl v menším lavoru za pomoci plochého štětce a pak jsem ho ještě celé opláchnul vodou. Poté se několik dní sušilo u kotle ústředního topení. Žádné korozivní vlastnosti po aplikaci této procedury jsem po letech nezaznamenal. Dále mám od stejné firmy přípravek Novapěn , je to taková pěna ve spreji vhodná i k čištění potahových látek a brokátů. To už nemá tak zázračné schopnosti, ale je to lepší než nic.