Cu drát na antény
Cu drát na antény
Kolegové, mám tu kolo asi 20 kg nového neizolovaného Cu drátu průměru 3 mm. Je m. j. velmi vhodný na venkovní antény, takže pokud uvažujete o vylepšení té své nebo snad teprve o pořízení nové, ozvěte se. Min. odběr 1,3 kg, což je asi 20 bm, k mání za aktuální cenu šrotu v Gebeshuber Kroměříž (ta zatím pořád roste). Ale raději vyměním za vrakovité čs. rádio do cca 1933 nebo nějaké radioceníky, časopisy apod.
Re: Cu drát na antény
Dobrý deň,
chcel by som cca 75 - 80 metrov ale mám otázku viete to poslať Zásielkovňou ?
So srdečným pozdravom
Waldes.
chcel by som cca 75 - 80 metrov ale mám otázku viete to poslať Zásielkovňou ?
So srdečným pozdravom
Waldes.
Naposledy upravil(a) Waldes dne 24.01. 2026, 00:40, celkem upraveno 1 x.
-
Martin 1374
Jožko, schovej mi, prosím, 2 kg. Vzal bych si je na prvním setkání, je-li to možné. Martin Řehák
Já bych prosil 3 kg a také bych si vyzvedl na jarním setkání, případně se můžu stavit i dříve.
Hezký den, když už je tu tato debata. Sháním cca 30 metrů drátu, který se dříve používal na venkovní vedení telefonních rozvodů. Byla to slitina bronzu či mosazi. S čím, to už nevím. Když se stará vedení po sloupech nahrazovala kabely, bylo toho všude hafo, no mě jisté etnikum předloni tuto drátovou anténu zrecyklovalo, tak sháním náhradu. Děkuji za přečtení či odpověď.
PS: já vím, mosaz i bronz jsou slitiny jako takové, ale zde bylo ještě něco navíc..
PS: já vím, mosaz i bronz jsou slitiny jako takové, ale zde bylo ještě něco navíc..
- Jirka84835751
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Jo,jo, na co to má být?
někdy je z toho dobrá i anténa když není na provaz pro sušení prádla na dvoře
,
proto nedám,
sám mám přes izolátory jenom 4x tam a zpět, dohromady čtyřicet...i s bužírkou zelenou
na něm navlečenou , směr jih i sever
,
to aby:
aby ptáci v zimě měli kde sedět a do budky pro krmení si nemuseli daleko letět...
PS na jaře přidám vedle ještě delší lanko na další čisté prádlo
HNED sem přiletělo hejno třiceti "čumilů" z Východu - nejsem ale
, protože nikdo jiný nešmíruje 
Naši vrabčáci sedí na drátu....
sám mám přes izolátory jenom 4x tam a zpět, dohromady čtyřicet...i s bužírkou zelenou
na něm navlečenou , směr jih i sever
to aby:
aby ptáci v zimě měli kde sedět a do budky pro krmení si nemuseli daleko letět...
PS na jaře přidám vedle ještě delší lanko na další čisté prádlo
HNED sem přiletělo hejno třiceti "čumilů" z Východu - nejsem ale
Naši vrabčáci sedí na drátu....
Já kdysi koupil 40m 4mm měděného drátu v izolaci a nátáhl to od baráku dozadu zahrady na sousedovu dílnu, s jeho svolením. No a funguje to už asi 15 let. A ptactvo jakéhokoli druhu tam může vesele sedinkati. Tož asi tak. 
To bol fosfor-bronz, je to priam ideálny materiál na antény lebo normálna meď sa naťahuje. Inak perfektné vlastnosti má čo sa antén týka lícna z jednotlivých izolovaných medených drátov, taká aká sa dnes používa na vinutie vf transformátorov. Ale tam tiež platí to o predlžovaní sa vlastnou váhou a je drahá.
Ano ano, fosforbronzový drát, děkuji Waldesovi za osvěžení paměti.Waldes píše: ↑27.01. 2026, 20:57To bol fosfor-bronz, je to priam ideálny materiál na antény lebo normálna meď sa naťahuje. Inak perfektné vlastnosti má čo sa antén týka lícna z jednotlivých izolovaných medených drátov, taká aká sa dnes používa na vinutie vf transformátorov. Ale tam tiež platí to o predlžovaní sa vlastnou váhou a je drahá.