Dobrý den,
píši zde s žádostí o radu. Doposud jsem sbíral rádia tranzistorová a chtěl jsem svoji skromnou sbírku rozšířit o nějaké elektronkové rádio a vzhledem k tomu, že jsem chtěl mít na přijímači již VKV, a bazarových nabídek v mém okolí, padla volba na rádio Tesla Nabucco 335A.
V přijímači jsem rovnou vyměnil všechny potencionálně problematické kondenzátory (elektrolyty, "hovňáky", atd.), vyčistil sprejem Kontakt patice, přepínače, potenciometry a rádio se na první dobrou krásně rozehrálo.
Funguje vstup z magnetofonu, DV i SV, avšak u VKV je hrobové ticho. Pouze jedno jedenkrát se mi VKV rozehrálo a to když jsem ze zoufalosti už zkoušel kde co, a díky neznalosti vzhledu historických součástek jsem kondenzátory C1 a C2 nahradil germaniovými diodami v domnění, že to jsou diody detektoru (C1 a C2 se však užívají pouze pro DV, takže jaký to má vliv na VKV nevím) VKV se tehdy rozehrálo po troše pomačkání přepínače a kroutění s laděním ve spodní části rozsahu. Hrálo do doby, než jsem přijímač vypnul, od té doby opět nic.
Zkoušel jsem s multimetrem a osciloskopem proměřovat co šlo, avšak není to ideální. Při měření anodového napětí elektronky ECC85, kolík 6, jsem naměřil 500 V, což je nesmysl, VF muselo zřejmě úplně poplést multimetr, po přidání předřazeného rezistoru jako tlumivky jsem naměřil již hodnotu, která odpovídá schématu. Zkoušel jsem též proměřovat multimetrem celou cestu od ECC85 až EBF89 a nenarazil jsem na žádnou přerušenou cívku, kondenzátor ve skratu, zkrátka je to pro mne velkou záhadou. Při měření VF části osciloskopem jsem nemohl udělat žádný závěr, neboť kapacita sondy a malá citlivost mého osciloskopu měření úplně znehodnotila. Zkoušel jsem též měřit osciloskopem před detektorem a tam nebyl zhola žádný průběh při AC.
Mohl by někdo prosím poradit, jaký postup zvolit při diagnostice tady tohoto problému? Prakticky totožné zapojení měly též přijímače Tosca 326A, Opereta 1021A, Lýra 327A a Nocturno 324A.
Děkuji za jakoukoliv odpověď či radu!
Tesla Nabucco 335A - nefunkční VKV
Re: Tesla Nabucco 335A - nefunkční VKV
A co by ti tam mělo hrát, když v pásmu OIRT již desítky let nic nevysílá ? Zkus pohledat na netu přeladění rádií s podobnou vstupní jednotkou do pásma CCIR , ale citlivost asi nebude valná . Nějaké místní vysílače by to hrát po přeladění mohlo.