TESLA EV301
TESLA EV301
Našel jsem v mých zásobách elektronku Tesla EV301. V mě dostupných katalozích jsem ji nikde nedohledal.
Vznáším proto dotaz o jaký druh elektronky se jedná a jaké je její použití. Také bych rád znal zapojení patice.
děkuji Vrzi
Vznáším proto dotaz o jaký druh elektronky se jedná a jaké je její použití. Také bych rád znal zapojení patice.
děkuji Vrzi
- Vratislav-OK1ZAF
Re: TESLA EV301
Zdravím!
EV301 je vojenské značení elektronky Tesla RL15A.
RL15A je přímo žhavená výkonová pentoda s anodovou ztrátou 20 W, vhodná jako zesilovač výkonu pro vysoké kmitočty až do 60 MHz.
Je odvozena z německé vojenské elektronky RL4,8 P 15, elektricky je s ní shodná, odlišná je patice. Ta je u RL15A totožná s typem 6L50
RL15A byla použita v radiostanici RM31.
Tato elektronka byla vyráběna ve dvou versích, lišících se mechanickým provedením anody. Elektricky byly obě verse stejné.
Tož tak asi.
EV301 je vojenské značení elektronky Tesla RL15A.
RL15A je přímo žhavená výkonová pentoda s anodovou ztrátou 20 W, vhodná jako zesilovač výkonu pro vysoké kmitočty až do 60 MHz.
Je odvozena z německé vojenské elektronky RL4,8 P 15, elektricky je s ní shodná, odlišná je patice. Ta je u RL15A totožná s typem 6L50
RL15A byla použita v radiostanici RM31.
Tato elektronka byla vyráběna ve dvou versích, lišících se mechanickým provedením anody. Elektricky byly obě verse stejné.
Tož tak asi.
Naposledy upravil(a) Vratislav-OK1ZAF dne 13.05. 2026, 20:47, celkem upraveno 1 x.
Vratislave velice děkuji za vyčerpávající informaci.
Já bych měl jen takovou technickou, že ta patice není shodná s 6L50. RL15A má ten kovový límec, který slouží k zajištění proti pohybu. Nejsem si jistý, jestli jsou všechny druhy objímek univerzální pro oba druhy téhle patice.
Teď se ještě dívám, že ta RL4,8P15 má v sobě navíc detekční diodu, to je tedy zajímavost
Teď se ještě dívám, že ta RL4,8P15 má v sobě navíc detekční diodu, to je tedy zajímavost
Ano, patice není shodná s 6L50.
Vrzi
Vrzi
Jak jsem se o to začal zajímat, tak asi chtěl pan Vratislav napsat toto:
Pouze koncová elektronka RL15A (krycí název EV 301, původní označení TESLA Rožnov bylo 5L50) vysílače RM 31 je odlišného provedení s devítikolíkovou celoskleněnou paticí B9G. Takže asi to neměla být 6L50. Nebo se i já mohu mýlit.