Talisman od Telegrafie po Teslu

Vše okolo historických rádií
Balek
Kontaktovat uživatele:

Talisman od Telegrafie po Teslu

Příspěvek od Balek » 30.11. 2024, 16:31

Zvolil jsem název tématu co nejvíce vypovídající. Mám tady několik šasi těchto přijímačů a zajímá mne něco okolo jejich provedení. Pozdější provedení TESLA 305U (nápis Tesla součástí skříňky, zadní stěna papírová, mezifrekvence a reproduktor opajcovaný Philips mne nezajímá). Ted mi jde o to jak na tom jsou ty první kusy od TESLY s ještě hranatými mezulemi a Telegrafiáckým reproduktorem. Mám tady hromádku šasi a skříněk a rád bych se dopídil jak postupovala výroba a hlavně které šasi patří do které skříňky. První skříňky měli kovový nápis TELEGRAFIA, později stejné skříňky TESLA. Ted mi jde o to jestli přijímače TESLA měli již knoflíky jako pozdější 305U a nebo ještě jako Telegrafia. Tomu také odpovídají osičky bud bez nebo se závitem. Kdo máte TESLA Talisman s kovovým nápisem TESLA a s "kovovými zády a hranatými mezulemi" sem s jeho fotografiemi.
Přílohy
100_1965.jpg
100_1960.jpg
100_1958.jpg
Martin 1374

Re: Talisman od Telegrafie po Teslu

Příspěvek od Martin 1374 » 02.12. 2024, 06:16

Pokud mne paměť neklame, mezi Telegrafií a 305U byla Tesla Talisman. To bylo v podstatě identické chassis s Telegrafií, akorát vepředu na skříňce odstranili nápis Telegrafia a přidělali Tesla, Změnila se i ražba zadní stěny, která byla plechová. Mezifrekvence hranaté, filtrační kondy zespoda pod chassis. Nápis Tesla na skříňce byl kovový odlitek nebo výlisek a byl tam nějak přilepený nebo přinýtovaný, nebyl součástí výlisků skříňky jako tomu bylo u 305U.
martinbobek

Příspěvek od martinbobek » 02.12. 2024, 08:25

Rozdíl mezi Telegrafií Talisman, Teslou Talisman a Teslou 305 je i ve stupnici.
Telegrafia, která byla vyráběná v roce 1946 má na stupnici Jihlavu 1348 kHz, České Budějovice (uvedeno jako J.Č. vysílač) atd. Po Kodani a roce 1948 toto značení zaniklo a nejspíše kromě přijímačů Hymnus a Sonoretta už Jihlava nikdy nikde vyznačená nebyla. Pouze se skrývala pod označením OC 202 (tehdy 1484 kHz). Před přeladěním na 1484 kHz jako tzv. R okruh 1520 kHz. Přijímače Tesla Talisman z období po roce 1948 už tyto vysílače na stupnici nemají.

Je zajímavé, že každý si všímá třeba provedení mezifrekvencí, ale stupnice, která vlastně vystihuje stav vysílačů v době výroby daného přijímače a která byla pro uživatele asi to nejzásadnější, si všímá jen málokdo.
Hodně zajímavá je třeba Beseda z roku 1945, kde je Brno 2x. Jednou jako opravdové Brno :lol: , jednou jako Jihlava. Po květnu 1945 totiž byly všechny vysílače na Moravě (Komárov, Dobrochov, Svinov, Kroměříž...) zbořené. Jediný nedotknutý vysílač byla Jihlava. Obnovení rozhlasu tak probíhalo nejprve provizorním vysílačem 500 W na budově ředitelství pošt v Brně. Modulaci tohoto vysílače vzduchem!! přebíral vysílač Jihlava a vysílal výkonem 5 kW. Jihlava (do prosince 45 provizorně na 922 kHz) tak byla nejsilnější vysílač pro Moravu a vysílala brněnský program. Později byl výkon v Brně zvýšen na 1,5 kW a byl i uveden do provozu provizorní vysílač v Ostravě.
Na přijímači Beseda se proto Jihlava takto zachovala jako "Brno".
Mimochodem o tom, jak musel ballempfang slabého 500 W vysílače z Brna v Jihlavě s tehdejší mizernou technikou a navíc v poli blízkého vysílače 5 kW vypadat, svědčí i to, že se do věci vložilo ministerstvo a žádalo urychlené spuštění modulačního kabelu z Brna do Jihlavy.
Balek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Balek » 02.12. 2024, 19:23

Moje zjištění jsou zatím taková to: Tesla Talisman má již knoflíky TESLA které měl taky hloubětínský model Talisman 305U (záměrně zde neříkám následník či pozdějiší model) a s tím je rozdíl v tom že má i osičky se závitem. Jinak je šasi jako u Telgrafie.
Na základě další fotek co se ke mě dostali od několika kolegů se domnívám že se Talisman s kovovým nápisem a zadní stěnou dělal v Telegrafii Pardubice nezávisle na Talismanu 305U vyráběného v Praze Hloubětíně. Vypadá to že se v Tesle Hloubětín pouze inspirovali rozmístěním spoučástek na šasi, použili stejnou skřín akorát již s výliskem Tesla co by její součástí a na součástkové základně Philips vytvořili model 305U. Jinak by byl nějaký mezityp kde by byl třeba již ladičák, reprák, výkonový odpor či něco podobného od Philipse zatím co ostatní ještě z Telerafie. Čili žádný mezityp kde by se prolínali součástky z Pardibic se součástkama z Hloubětína není což potvrzuje moji hypotézu na nezávilé výrobě ve dvou závodech Tesla. CO si myslíte o této mé hypotéze?
Balek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Balek » 02.12. 2024, 19:25

martinbobek píše:
02.12. 2024, 08:25
Je zajímavé, že každý si všímá třeba provedení mezifrekvencí, ale stupnice, která vlastně vystihuje stav vysílačů v době výroby daného přijímače a která byla pro uživatele asi to nejzásadnější, si všímá jen málokdo.
ano to je přesně tak, názvy vysílačů nas tupnicích dost poví o době výroby. Hlavně to platí právě v tom poválečném uspořádání.
Martin 1374

Příspěvek od Martin 1374 » 04.12. 2024, 06:12

Václave, Tesla Talisman, je podle, mne starší než 305U. Máš pravdu, byla to ryze Pardubická a myslím ještě Kolínská záležitost. V Hloubětíně do vzniku Tesly dělali Philetty a ty potom asi už moc dělat nemohli. A jelikož se nově vzniklá Tesla chtěla ukázat, upravili Telegrafii a pak předělali lisovací formu na 305U a nacpali do ní chassis, ve kterém pokřížili Telegrafiáckou a Philipsovu školu. Pak výroba Tesly Talisman skončila, a proto jich je celkem málo oproti ostatním mutacím. A když si tak vzpomínám, velká část Telegrafií Talisman, co mi prošla kutlochem, měla licenční nálepku Pat.Lic. BMČM (tedy protektorát) , ale Tesla Talisman už měla Pat.Lic. ČSR
jožka

Příspěvek od jožka » 04.12. 2024, 22:35

K tomuto tématu odkazuji na článek z Radiojournalu 70/2010, kde jsem pomohl zachytit údaje pamětníka z Tesly Pardubice. Neřeší vše, ale možná stojí za přečení.
Vratislav-OK1ZAF

Příspěvek od Vratislav-OK1ZAF » 06.12. 2024, 17:04

Tady máte pro srovnání Talisman původem od Philipsů a od Telegrafie:
DSC07793.JPG
Philipsáckou školu poznáte na prvý pohled:
DSC07798.JPG
Telegrafia je taky jasná:
DSC07803.JPG
Pohled na stupnici staršího Talismana od Telegrafie; Luxembourg je ještě na dlouhých vlnách:
DSC07806.JPG
U pozdějšího Talismana od Philipsů už je na středních vlnách:
DSC07807.JPG
Pohled pod chassis Telegrafie:
DSC07808.JPG
a podobný pohled pod chassis od Philipse:
DSC07816.JPG
Telegrafia a Philips se liší umístěním filtračních elytů. Telegrafie měla dva tlusté válcové elyty švýcarského původu v papírových trubkách pod chassis, přichycené byly úzkým kovovým páskem. Oba byly uvnitř přerušené, nahrazeny proto moderními TEslami. Vše ostatní je originální a rádio je plně provozuschopné.
Philips má do chassis standardně vetknutý šroubením uchycený dvojitý elyt provedení Always, ještě starší provedení s drátovými vývody. Jelikož je tento i po letech v dobrém stavu a plně funkční, zůstal na svém místě, stejně jako veškeré ostatní součástky. Rádio toto je též plně provozuschopné.
Zatímco Talisman Telegrafia má bakelitovou skříňku původní a ve velice dobrém stavu, Talisman od Philipsů měl skříňku popraskanou a velmi hrubě podrásanou až rozrytou. Byla slepena, pečlivě vytmelena bílým polyesterovým karosářským tmelem, dočista vybroušena a poté nastříkána odstínem "slonová kost". Totéž učiněno s knoflíky. Výsledek je zjevný.
Tento philipsácký Talisman měl na skříňce kovový štítek Tesla, tlakový odlitek ze zinkohliníku. Po očištění vetknut zpět do rekonstruované skříňky na původní místo.
Toť vše.
Martin 1374

Příspěvek od Martin 1374 » 09.12. 2024, 06:11

Hezké fotky, ale jen pro doplnění, Telegrafia měla jiné knoflíky. Jsou menší, rády praskají a hrozně špatně se shání. Jinak vše ostatní pěkné.
petr_s

Příspěvek od petr_s » 09.12. 2024, 10:36

Ještě bych zmínil, že Talisman od Telegrafie se zapínal vytažením knoflíku potenciometru, 305U, pokud se nepletu, se jako ostatní Talismany zapínal otočením.
Odpovědět