Pro informaci zde ocituji příspěvek ing. Lilla na radiomuseum.org
Švýcarsko: Vypnutí FM (UKW) odloženo!
Státní programy Švýcarské rozhlasové a televizní společnosti (SRG) se od konce roku 2024 již nevysílají na FM (UKW). Následovat měly soukromé stanice, které na přechod na DAB+ dostaly „poslední lhůtu“ do roku 2026.
Dne 9. prosince 2025 o tom však parlament rozhodl a těsnou většinou schválil, že tyto termíny již nejsou závazné.
Stanice SRF (patřící do skupiny SRG) podle vlastních údajů přišla přibližně o 25 % posluchačů. Zvažuje proto návrat k vysílání na FM, aby ztracené posluchače znovu získali.
Jaké máte zkušenosti s naším DAB vysíláním?
DAB vysílání
Re: DAB vysílání
S DAB vysíláním moc spokojen nejsem a to z důvodu špatného příjmu. Loni jsem si koupil do kuchyně toto rádio s možností FM, DAB+ a Internetového rádia, IMPERIAL DABMAN i200 wood. Nejvíce poslouchám Internetové rádio, kde si vyberu svůj žánr, je jch tam hafo. Stejné rádio jsem si pořídil i do svého kutlochu, pro případný poslech podle libosti. Máme jestě jedno malé rádio koupené někdy v roce 2017 a to máme v koupelně na obyčený poslech, ale používáme spíše FM, než DAB. Nedovedu si představit mít DAB radio v autě, protože dostupnost signálu není v takové kvalitě, aby to každou chvíli nevypadávalo. Jako co se kvality poslechu týká, v tom by nebyl problém, ale problém je se špatným signálem příjmu. Jsem zvědav, co napíší další posluchači.
Příjem je špatný, DAB někdy nejde vůbec!
V autě poslouchám výhradně FM. Neb DAB nevysílá něco podobného třeba rádiu Beat.
A reklamama jsem přesycen, takže je nezbytné mít za jizdy možnost přeladit jinam. DAB má chudou nabídku volby obsahu už kvůli tomu...
V autě poslouchám výhradně FM. Neb DAB nevysílá něco podobného třeba rádiu Beat.
A reklamama jsem přesycen, takže je nezbytné mít za jizdy možnost přeladit jinam. DAB má chudou nabídku volby obsahu už kvůli tomu...
Rádio Beat bol jeden z dôvodov prečo som DAB prijímač kupoval, ďalšie dva dôvody sú Rádio Rock Zone a Rock Rádio, pretože na SK žiadne rockové rádio nevysiela.
Lenže, po zapnutí DAB rádia z Lídla sa ukázalo, že je to niečo ako svojho času Škoda 120 - DoDo (dodělej doma).
Rádio intenzívne ruší samo seba v pásme CCIR aj DAB aj pri príjme miestnych staníc z V. Javoriny, vzdialenej cca 16km na priamu viditeľnosť. Jeho čínsky dizajnér síce z predmetu "cost reduction" zmaturoval na jednotku, ale keď preberali základy VF techniky, tak bol asi na maródke.
Pre kvázi DX príjem (Tlustá Hora cca 70km nie je naozajstný DX
) sa úprava ukázala byť nevyhnutná. Pokus nadviazať nejakým spôsobom koax od 5 prvkovej Yagi, pôvodne používanej na 1. program z Javoriny, na kus drátu lezúci z rádia ako anténa, sa ukázal márny. Takže som rozkuchal rádio, na zadnú stranu namontoval IEC konektor, a kúskom tieneného káblika pripojil priamo na vstup DSP čipu - čím som dosiahol akurát to, že po plášti koaxu som si dotiahol rušenie z digitálnej zeme rádia rovno k anténe
Finálne riešenie prinieslo až oddelovacie trafo navinuté na dvojotvorovom ferite zo starého symetrizačného členu 2/2 závity. Riešiť impedančné prispôsobenie nemá zmysel - pochybujem že by sa dal nájsť datasheet použitého DSP v inom jazyku ako čínskom, a keby aj, tak vstupná impedancia tam zrejme uvedená nebude.
Lenže, po zapnutí DAB rádia z Lídla sa ukázalo, že je to niečo ako svojho času Škoda 120 - DoDo (dodělej doma).
Rádio intenzívne ruší samo seba v pásme CCIR aj DAB aj pri príjme miestnych staníc z V. Javoriny, vzdialenej cca 16km na priamu viditeľnosť. Jeho čínsky dizajnér síce z predmetu "cost reduction" zmaturoval na jednotku, ale keď preberali základy VF techniky, tak bol asi na maródke.
Pre kvázi DX príjem (Tlustá Hora cca 70km nie je naozajstný DX