Karta pro E80CC do BM215
Karta pro E80CC do BM215
Dobry den, prosim o radu, zdali by me zdejsi BM guru mohli poradit, kterak bych si mohl vytvorit kartu pro elektronku E80CC. Coz je vpodstate ekvivalent ECC82 ve stejnem zapojeni patice. Zkousel jsem generator karet na internetu, ale bezuspesne. Ono by se asi jenom mohla upravit karta pro ECC82. Dekuji za pripadnou odpoved (zde do fora, at je to i pro ostatni)
Re: Karta pro E80CC do BM215
Použij kartu pro ECC82 zapojení patic je shodné.
Parametry se příliš neliší. Podle nové elektronky, elektronek vyznačit výchylky.
Zhotovení nové karty je popsáno velmi dobře zde :
http://www.oldradio.cz/meraky/bm215jt.pdf
Parametry se příliš neliší. Podle nové elektronky, elektronek vyznačit výchylky.
Zhotovení nové karty je popsáno velmi dobře zde :
http://www.oldradio.cz/meraky/bm215jt.pdf
Dekuji, Milane za odpoved a na odkaz na pdf. Prostuduji ho. Ja jsem to uz s tou kartou na ECC82 zkousel ale bylo mi prave divne, ze ani Vakuum, ani Ia neukazalo ZADNOU vychylku (ani na jedne anode, ani pri pripojeni obou anod). Takze jsem se domnival, ze tam asi nejaky rozdil na te karte bude. Elektronky, ktere chci merit se zdaji byt jako nove.
Dalsi E80CC jem tach nechtel cpat, protoze jsem si nebyl jisty, jestli je zaroven na te karte ecc82 nelikviduji.
No, tak jsem ted zkousel dalsi a taky nic. Elektronka se nazhavi, pri prepnutem prepinaci na nazhaveni vychylka jest, ale Ia NIC ani na jedne anode. Kdyz tam strcim pro zkousku ECC82, je to OK.
Tak, uz jsem na to prisel, upravil jsem napeti mrizky Vg na -6V a uz to fici. Pro ECC82 je -12V u E80CC je katalogove -5.5V. Jenom tedy drobny dotaz, nemohl jsem elektronce nic zavezneho udelat, poud jsem puvodne meril na vyssich hodnotach napeti Vg ? (Take jsem zkusmo zvetsil zhavici napeti na 14V)
Dalsi E80CC jem tach nechtel cpat, protoze jsem si nebyl jisty, jestli je zaroven na te karte ecc82 nelikviduji.
No, tak jsem ted zkousel dalsi a taky nic. Elektronka se nazhavi, pri prepnutem prepinaci na nazhaveni vychylka jest, ale Ia NIC ani na jedne anode. Kdyz tam strcim pro zkousku ECC82, je to OK.
Tak, uz jsem na to prisel, upravil jsem napeti mrizky Vg na -6V a uz to fici. Pro ECC82 je -12V u E80CC je katalogove -5.5V. Jenom tedy drobny dotaz, nemohl jsem elektronce nic zavezneho udelat, poud jsem puvodne meril na vyssich hodnotach napeti Vg ? (Take jsem zkusmo zvetsil zhavici napeti na 14V)
Čím větší -Ug1 tím je víc elektronka zavřená, až je tak velké, že nemůže téci žádný anodový proud.Takže k žádnému poškození dojít nemohlo. Ani krátkodobé zvýšení žhav. napětí z 12,6 na 14V nemůže elektronku poškodit.
Správným krokem bylo zmenšit předpětí ,-Ug1 v souladu s katalogovým údajem.
Lepší zkoušeče mají -Ug1 proměnné, takže se pak může snadno nakreslit i charakteristika.
Párování lamp bych na tomto zkoušeči spíše nedoporučoval.
Správným krokem bylo zmenšit předpětí ,-Ug1 v souladu s katalogovým údajem.
Lepší zkoušeče mají -Ug1 proměnné, takže se pak může snadno nakreslit i charakteristika.
Párování lamp bych na tomto zkoušeči spíše nedoporučoval.