Moderní slídové kondíky (zalité v černé hmotě, hodnoty řádu pF, napěti 500 V a s tolerancí 5 procent) prodaval GES. Kupoval jsem je tam, stejně jako třeba feritová jádra Amidon. Bohužel zkrachovali, určitě se ale ve světě nadále vyrábí. Ještě nějakou zásobu mám, po alternativním prodejci jsem se zatím nedíval, v ČR asi žádný není, ale ze zahraničí ( nemyslim nejlevnější čínu ) objednat nejspíše půjdou.jirka5 píše: ↑13.09. 2025, 11:03Ještě bych tě chtěl upozornit na některé typické závady Telefunkenů z té doby. Především kondenzátory. Ty černé svitkové ve skleněných trukách mají zaručeně svod nebo jsou bez kapacity. Potom jsou tu slídové v laděných obvodech, ty mají na 100 % změněnou kapacitu nebo jsou bez kapacity. To způsobí totální rozladění přijímače. Náhrada je dnes možná pouze keramickými kondíky, protože slídové už dávno nejsou k sehnání. Nová keramika je obvykle jen na 50 V DC, proto je nutno dávat pozor, jak je kond v přijímači zapojen, a je-li namáhán anodovým napětím, je nutno použít typ na 500 V. Rezistory jsou většinou červené od firmy Always, které mají vývody upevněny nalisovanými čepičkami. Ty se často uvolňují nebo upadávají, proto je radno je zkontrolovat ohmetrem, avšak přesto se jejich závada může projevit až pod provozním napětím.
Telefunken FRAM
-
Re: Telefunken FRAM
Teď mám na stole IRON PRINCE. Ty bloky s kondenzátory a odpory jsou tam také. S tímhle ironem budu mít hodně práce - rezavé šasi, zcela rozpadlé a bez vývodů některé kondenzátory, takže nevím kam byly připojeny, a to jsem ještě neotevřel kryty MF cívek. S knoflíkem vlnového přepínače nelze pohnout, a další práce na dřevěné skříni.
Slídové kondíky se dají ve výprodeji koupit teslácké v hnědé keramické hmotě. Jinak původní slídy stačí změřit, pokud mají správnou kapacitu, tak je není potřeba plošně měnit. Svitky jsou v telefunkenech naopak dle mých zkušeností velmi kvalitní a pokud rádio nebylo vyloženě ve vlhku, tak jsou většinou dodnes funkční, samozřejmě kromě kritických pozic jako vazební svitek na koncovou lampu atd. To samé v empech.
-
- Bydliště: Very Stupid District (hned vedle okresu Postřižiny)
Lukáši, když píšeš, že se teslácké slídové kondy dají koupit ve výprodeji, tak nám taky napiš kde . Kdysi jsem si objednal v Hadexu několik slíďáků a všechny byly svodové, ale vůbec nevypadaly jako teslácké. Jinak máš pravdu, ty origo Tesla kondy jsou kvalitní. Avšak ty svitky i slídy v Telefunkenech jsou katastrofa. Netušil jsem, že v jiných krajích tomu může být jinak. Velmi kvalitní kondy byly ve Philipsech. I když ty svitkové byly zality asfaltem, tak drží do dneška a pokud si dobře pamatuji, tak rozladěného Philipse jsem nikdy neviděl. Philips byl ve vývoji rádií i celkovým zpracováním tak o dvě až tři levele výše než Telefunken.
Třeba i u pana Vonky. http://racvonka.cz/kondenzatory/slidove-stabilni.html
-
On i Philips měl svoje mouchy, ale indukčnosti měl moc dobré. I když třeba takový Telefunken Koncert Super byl moc dobře udělaný a vlastně se docela vymykal tehdejším zvyklostem Telefunkenů. Když jsem ho před pár lety zprovozňoval, na cívky jsem vůbec sahat nemusel, i když šlo o přijímač na nožičkových lampách. A když mluvíme o Philipsech, tak ve čtyřicátých letech používal svitkové kondy, takové asfaltové černé pouze s označením hodnoty a ty jsem párkrát viděl prasklé po délce, podobně jak Teslácké hovňáky.
jirka5: např. zde: https://hadex.cz/_26kondyslid-kondenzat ... y-slidove/
Kupoval jsem je tam a přišlo to, co je na obrázku. Vidím, že i značně rozšířili výběr hodnot. Ceny jsou lidové.
Kupoval jsem je tam a přišlo to, co je na obrázku. Vidím, že i značně rozšířili výběr hodnot. Ceny jsou lidové.