Telefunken FRAM

Vše okolo historických rádií
Vrzi

Telefunken FRAM

Příspěvek od Vrzi » 12.09. 2025, 08:50

Zdravím všechny na fóru.
Renovuji Telefunken FRAM. Narazil jsem na závadu a to přerušenou tlumivku v anodě triody ECL 11. Poradí někdo čím ji lze nahradit? Bohužel neznám její hodnoty (ohmy + mH). Dalo by se to nahradit jedním z vinutí nějakého výstupního transformátoru?
Za všechny rady a poznatky z oprav tohoto rádia děkuji.

Vrzi Č. Budějovice
jirka5
Bydliště: Very Stupid District (hned vedle okresu Postřižiny)

Re: Telefunken FRAM

Příspěvek od jirka5 » 12.09. 2025, 10:11

Podle údajů na schématu vzniká na této tlumivce napěťový spád 14 V. Výrobce udává dokonce i proud triodou 3,6 mA. To odpovídá ohmickému odporu tlumivky 3,88 kΩ. Zkusil bych tedy tlumivku provizorně nahradit odporem 3k9. Trioda pracuje v audionovém zapojení, kde taková tlumivka obvykle není. Elektronka ECL11 však byla nesmírně náchylná ke vzniku oscilací a tlumivka zřejmě sloužila k odfiltrování zbytku vf signálu. I se zcela novou elektronkou bývaly problémy. Na základě svých zkušeností s ECL11 si troufnu odhadnout, že tato lampa to bude mít po 85 letech již za sebou, zejména její pentodová část.
Vrzi

Příspěvek od Vrzi » 12.09. 2025, 14:33

Jirko děkuji za radu. O víkendu, nebo možná ještě dnes to zkusím s tím odporem 3,9k. Dám vědět jak jsem dopadl.
jirka5
Bydliště: Very Stupid District (hned vedle okresu Postřižiny)

Příspěvek od jirka5 » 13.09. 2025, 11:03

Ještě bych tě chtěl upozornit na některé typické závady Telefunkenů z té doby. Především kondenzátory. Ty černé svitkové ve skleněných trukách mají zaručeně svod nebo jsou bez kapacity. Potom jsou tu slídové v laděných obvodech, ty mají na 100 % změněnou kapacitu nebo jsou bez kapacity. To způsobí totální rozladění přijímače. Náhrada je dnes možná pouze keramickými kondíky, protože slídové už dávno nejsou k sehnání. Nová keramika je obvykle jen na 50 V DC, proto je nutno dávat pozor, jak je kond v přijímači zapojen, a je-li namáhán anodovým napětím, je nutno použít typ na 500 V. Rezistory jsou většinou červené od firmy Always, které mají vývody upevněny nalisovanými čepičkami. Ty se často uvolňují nebo upadávají, proto je radno je zkontrolovat ohmetrem, avšak přesto se jejich závada může projevit až pod provozním napětím.
Vrzi

Příspěvek od Vrzi » 13.09. 2025, 12:12

Ano, kondenzátory postupně měním, a také jsi správně odhadl - přijímač je rozladěn. Zkusil jsem nahradit tlumivku odporem - bez kladného výsledku. Dosud měněné kondenzátory byly K.O., a tak pokračuji dále.
Jano

Příspěvek od Jano » 14.09. 2025, 14:45

Telefunken Fram je dvoulampový superhet - dost oříšek pro nezkušeného opraváře. Tlumivka v anodě triody má pro stejnosměrný proud odpor v řádu kiloohmů. Indukčnost má v desítkách H, takže impedance pro střídavý signál je v řádu desítek až stovek kiloohmů. Chcete-li jí nahradit odporem, musí mít asi 50 kiloohm. Pak ovšem poklesne napětí na anodě, takže signál pravděpodobně nevybudí koncovou lampu s přijatelným skreslením.
Vrzi

Příspěvek od Vrzi » 14.09. 2025, 22:35

Tak už jsem se dobral zdárného konce. Tlumivku jsem zkoušel nahradit primárním vinutím různých VT transformátorů. Nejvíce se mi osvědčilo vinutí 800 Ohm., při kterém rádio slabě hrálo. Pak jsem ale zjistil, že je chybně zapojen kondenzátor (dle schématu 20pF), v mém případě 30pF na g1 triody ECH11. Dle schématu má být z g1 triody připojen na kostru, ale v mém případě byl připojen na g1 triody ECL11. Zřejmě se zde předchozí majitel při opravě dopustil chyby. Drátový spoj nebyl originál. Po odpojení kondenzátoru od ECL11, se rádio krásně "rozehrálo". Po připojení na kostru však ztichlo. Zkusil jsem tedy volný konec kondenzátoru připojit na anténní vstup a rádio hraje ještě lépe.
Zajímavá zkušenost, možná to tak i má být, může být i chyba ve schématu - nemám možnost to srovnat s druhým rádiem stejného typu. Hlavně že to hraje, nic se nehřeje, a z ničeho se nekouří.
Martin 1374

Příspěvek od Martin 1374 » 16.09. 2025, 07:41

Gratuluji k opravě. Fram je tak trochu noční můra, nejen zapojením, ale i příšernou stísněností a nepraktičností celé montáže. Mimochodem, měl jste v něm originální filtrační kondenzátor? Je namontovaný vedle ECL11. Ještě nikdy jsem ho neviděl. Jeho nástupce ARGO využívá téměř identického zapojení, ale mechanické provedení je na úplně jiné úrovni a opravovat ho je mnohem veselejší.
Vrzi

Příspěvek od Vrzi » 16.09. 2025, 08:44

Filtrační kondenzátor již byl vyměněn předchozím vlastníkem za 2x 16uF. Originál jsem také nikdy neviděl. S tou stísněností máte pravdu, ale měl jsem v ruce horší, například IRON GAMA 40. Tam jsou některé součástky zabaleny k sobě do jednoho bloku izolačním papírem a ještě přebaleny měděným plechem, který je propájen na kostru, a to vše ještě pěkně schováno za dalšími součástkami. Naštěstí jsem ty sestavy nemusel měnit.
Martin 1374

Příspěvek od Martin 1374 » 16.09. 2025, 09:04

On tam podle schématu, jestli se nemýlím, měl být nějaký paskvil se dvěma různými kapacitami v jednom pouzdře. Když jsem tohle rádio kdysi dělal, strávil jsem mnoho hodin u internetu, abych našel jeho fotku, leč bez úspěchu. Tak jsem ho nakonec vyrobil z nějaké Tesly o kapacitě 100+100 mikro. Ty bloky, kterých píšete v Ironu používala i Telegrafia a myslím, že i v Telefunkenu Viola byl nějaký takový dvousoučástkový paskvil.
Odpovědět