AM rámová anténa - "asi" něco dělám špatně

Sekce určená pro rady začátečníkům. Nerozumíte základním pojmům? Zde je vaše místo ...
kapetr
Příspěvky: 10
Registrován: 07.06. 2015, 15:24

AM rámová anténa - "asi" něco dělám špatně

Příspěvek od kapetr » 07.06. 2015, 15:58

Zdravím.

Nějak mě chytla rádionostalgie a zájem o anténní techniku.

Jelikož máme u nás mizerný signál AM (střední vlny), tak jsem na Netu začal studovat rámové antény.
Něž bych se však pouštěl do něčeho jako http://mujweb.cz/pjenicek/radio/navodyj1/ramant8.html ,
tak jsem to chtěl jen tak vyzkoušet se svým tranzistorákem.

Jde o to, že není nutné takovou anténu přímo (fyzicky) připojit, ale využít přenosu energie magnetickou vazbou mezi anténou (tedy v tomto případě cívkou) a vnitřní feritovou anténkou v rádiu (taktéž cívkou). Ladění paralelním kondíkem je sice žádoucí, nikoli však nezbytné.

A zde jsem tvrdě narazil.

Namotal jsem (sice jen) asi 8 závitů obyč. elektro káblíku (1 linka z "dvoulinky" - měď. lanko v PVC izolaci) na papírovou krabici od buráků (čtverec cca 40x40 cm) a s velkými nadějemi s tím ve všemožných i nemožných polohách a vzdálenostech začal máchat kolem tranzistoráku. Nebo rádio strkal do té krabice.

Výsledek? - absolutně žádný !

Žádná změna hlasitosti, šumu, ..., čehokoli. Jak na silných, tak na slabých stanicích.
Tak jsem vyhrabal učebnici fyziky a zjistil, že k indukci napětí v cívce dojde na uzavřené smyčce. Zaradujíc se jsem propojil oba konce této cívkové antény - a opět nic.
Zkusil jsem s týmž výsledkem i orig AM anténku od SONY, co byla k mému receiveru ve věži (cca 10 závitů na čtverci cca 10x10 cm), zkusil jsem i jiná rádia (všechna s feritkou), ... nic!

Jak když máchám kolem rádií husím brkem!

Nečekal jsem žádnou zázračnou změnu příjmu, ačkoli se uvádí, že pomůže i omotat pár smyček drátu kolem tranzistoráku, ale že nešla zaznamenat ani ta sebemenší změna , to je dost divné, ne ?

A jelikož předpokládám, že kvůli mé Murphyovské osůbce nepřestaly platit fyzikální zákony rádiového příjmu, tak musím něco dělat fatálně blbě!

Prosím o radu - díky :-)

P.S.: Ještě mě napadlo, že by mohla/měla hrát roli orientace navinutí drátu (doprava - doleva) - měla (?) by být stejná, jako na feritce, ale i kdyby, tak vy se to na příjmu mělo nějak projevit, byť třeba negativně, ne ?!
Uživatelský avatar
krtek
Příspěvky: 70
Registrován: 24.03. 2014, 02:42
Bydliště: Hulín
Kontaktovat uživatele:

Re: AM rámová anténa - "asi" něco dělám špatně

Příspěvek od krtek » 07.06. 2015, 17:43

Já jsem si kdysi udělal tady tu jen tak podle oka a funguje dobře. Je to asi 30 závitů zvonkovýho drátu, spojenýho otočným kondenzátorem. Když leží na rádiu tak jak na fotce, tak zesiluje docela dost. Fungovala i bez kondíka, ale nešla pochopitelně vyladit.
Asi máš málo závitů. 8-)
ant.jpg
kapetr
Příspěvky: 10
Registrován: 07.06. 2015, 15:24

Re: AM rámová anténa - "asi" něco dělám špatně

Příspěvek od kapetr » 07.06. 2015, 18:01

Díky - zkusím.
A když jste tam neměl ten kondík, tak byly konce cívky spojené, nebo volné ?

I tak je mi ale divné, že těch 8 závitů nemělo absolutně žádný efekt.

P.S.: také jsem koukal na http://www.dx.cz/modules.php?name=News& ... le&sid=151
Uživatelský avatar
krtek
Příspěvky: 70
Registrován: 24.03. 2014, 02:42
Bydliště: Hulín
Kontaktovat uživatele:

Re: AM rámová anténa - "asi" něco dělám špatně

Příspěvek od krtek » 07.06. 2015, 19:22

kapetr píše:Díky - zkusím.
A když jste tam neměl ten kondík, tak byly konce cívky spojené, nebo volné ?
To už si nepamatuju, nejspíš jsem s tím experimentoval tak aj tak..
kapetr
Příspěvky: 10
Registrován: 07.06. 2015, 15:24

Re: AM rámová anténa - "asi" něco dělám špatně

Příspěvek od kapetr » 07.06. 2015, 19:41

Jasně, zkusím :-)
Já se spíš "bál", že je třeba místo kondíku dát třeba nějaký specifický odpor R, třeba odpovídající v nějakém poměru XL (reaktanci) cívky či něco takového. [Úroveň mých teoretických znalostí je mizerná :-/ ]
JirkaK
Příspěvky: 34
Registrován: 15.05. 2015, 08:48

Re: AM rámová anténa - "asi" něco dělám špatně

Příspěvek od JirkaK » 08.06. 2015, 12:04

Bohužel, alespoň jestli jsem vše pochopil správně, to děláš skutečně úplně špatně. Především - nevím kde jsi přišel na to že připojení ladicího kondenzátoru není nutné. Naopak - klasická rámová anténa ti bez něj pracovat nikdy nebude! Existují i neladěné, širokopásmové smyčkové antény, ale to je něco úplně jiného. Ty zase mají zesilovač.
Skutečně musíš sehnat nějaký klasický ladicí kondenzátor z rádia. Pokud půjde o starší vzduchový, s kapacitou kolem 500 nebo alespoň 350pF, stačí jedna sekce. U malého fóliového budeš pravděpodobně muset obě sekce spojit paralelně. A tím budeš rámovou anténu ladit. Dále - při rozměru 40x40cm je těch 8 závitů málo! Budeš potřebovat alespoň dvojnásobek, aby jsi se dostal na střední vlny.
Stávající anténa ti rezonuje také, díky kapacitě mezi jednotlivými závity, ale někde v krátkovlnném pásmu. Pro zmenšení té mezizávitové kapacity, která je nežádoucí a snižuje přeladění na vysokých kmitočtech, je vhodné vinout závity s mezerami alespoň o šířce průměru drátu. To platí pro lakovaný drát. Použitý elektroinstalační to automaticky řeší sílou izolace, ale výsledek bude při 16 - 20 závitech dost humpolácký.
A počítej s tím, že i když uděláš vše správně, u silnějších stanic na klasickém tranzistoráku ten efekt nebude zdánlivě zas tak moc výrazný, protože ho omezí automatické vyrovnávání citlivosti. Nejlépe se to ověří na slabé stanici utopené v šumu, ovšem ne v okolním rušení, jak je dnes často běžné.
Zmíněné "omotání pár závity přes rádio" má smysl jen v tom případě, kdy nemá vstup pro venkovní anténu. Potom se jeden konec vinutí uzemní a druhý konec připojí ke klasické venkovní anténě. Pár závitů ve vzduchu bez vyladění nebo připojení k externí anténě nemá žádný smysl.
breta1
Příspěvky: 94
Registrován: 02.04. 2012, 21:57

Re: AM rámová anténa - "asi" něco dělám špatně

Příspěvek od breta1 » 10.06. 2015, 12:41

z odkazu
http://www.dx.cz/modules.php?name=News& ... le&sid=151
pro 40x40cm dej 21 závitů a musí se dostavit úspěch při ladění 10-320pF.
kapetr
Příspěvky: 10
Registrován: 07.06. 2015, 15:24

Re: AM rámová anténa - "asi" něco dělám špatně

Příspěvek od kapetr » 10.06. 2015, 21:04

2 JirkaK

Díky, ale mám pár poznámek k Vašim závěrům.

- to, že anténu by mělo být možné používat i bez ladění par. kondíkem, jsem četl na vícero místech a potvrzuje to i zkušenost kolegy, co dodal foto.
Ostatně - rámovka se přece připojuje i přímo na zdířky rádií - k ladění dochází až v rezonančním obvodu přijímače.
Viz i má zmínka o orig. anténce SONY.

Z toho všeho plyne, že ladění u této antény je vhodné (m.j. kvůli selektivitě), ale nikoli nezbytné.
Otázkou je, jak je to v případě indukční vazby s feritkou (bezkontaktně). Možná že tam hraje roli rez. zesílení (při použití kondíku). Bez něj by to možná šlo řešit zvýšeným počtem závitů ...

- také to "dostat se na střední vlny" se mi zdá poněkud podivné. Rámovka - cívka není Yagi. Ano, pro rezonanci je třeba pracovat s její indukčností - při použití par. kondíku. To ale neznamená, že bez něj by se v ní neměl indukovat proud i na jiných frekvencích. Opět - viz funkční anténka SONY - 10 závitů na čtverci 10x10 cm. Ta by dle Vaší úvahy pracovala také jen v cm vlnách. A to není pravda. Je pro SV.
Pozn.: mezi závity jsem měl 0.5 cm mezery.

- u "tranďákú" IMHO není prutová anténa (pro KV a VKV) spojena s obvody ladění pro SV a DV. Ty jsou spojeny jen přímo s feritkou. Proto si myslím, že je nesmysl pro příjem AM připojovat rámovku k této externí anténě. Možná je pouze bezkontaktní vazba nebo drátová vazba navinutím několika závitů na feritku.


Zdravím.
Uživatelský avatar
Jirka84835751
Moderátor
Příspěvky: 825
Registrován: 17.10. 2011, 18:51
Bydliště: kousek od Mohelnice

Re: AM rámová anténa - "asi" něco dělám špatně

Příspěvek od Jirka84835751 » 10.06. 2015, 23:49

Zkoušel jsem také s rámovkou, ale na SV jsem musel mít potřebný počet závitů. Těch "pár" je skutečně málo pro standardní závity na feritce. Nevím, kolik měl Sony , ale s českým T63 na anténním poli ve Zbirohu , kde jsem sloužil po 68., jsem chytal celou Evropu i bez rámovky a doma v Olomouci jedině s cca 50závity a ladícím C/500pF z bídou navíc 20% .. . Anténařina a QTH k ní je stále duchařina - nejen na SV :lol:
PS na dálkový signál UHF/25.k mám obdobné zkušenosti z dob začátků DVB-T z Mikulova.
Milan155
Příspěvky: 230
Registrován: 05.01. 2014, 05:53
Bydliště: severovýchodní Vysočina

Re: AM rámová anténa - "asi" něco dělám špatně

Příspěvek od Milan155 » 11.06. 2015, 06:12

Ty úvahy o tom,že rámová anténa musí být "nějak" použitelná i bez ladícího kondenzátoru ,jsou stejné jako úvaha o tom,že rádio musí nějak hrát,i když ustřihnu ladící kondenzátor ve vstupním obvodu. Ano, bude to hrát,když tam zavedu signál třeba 1000x silnější než ten,na který to normálně ladím .Připomíná mi to historku,kdy byl povolán televizní opravář a v televizoru vadu nenašel.Pak zjistil,že ,protože byla dvoulinka krátká,majitel ji nastavil kousky provázku s banánky. Na dotaz opraváře,jak to může hrát,když tam má místo drátů provázek,odvětil majitel ,že když to jde 100 km vzduchem,proč by to nemohlo jít ten kousek po provázku. Logická úvaha,že ,ale naprosto zcestná. Stejně je to i s tou anténou - zde bych doporučil nastudovat něco o rezonančních obvodech a jejich vlastnostech a nestavět své hypotézy na základě kusu náhražkové AM antény naprosto neznámých parametrů a funkčnosti dodávané výrobcem rádia.Je pravdou,že v rámové neladěné anténě stejně jako v jakékoliv cívce budou přítomny všechny signály - bohužel však mimo rezonanci ,tj. bez ladícího kondenzátoru,je nelze řádně využít,neboť impedance samotné cívky je velmi malá a tudíž i signál z takové antény vycházející je velmi malý. Námitka o smyčkových anténách neobstojí,je třeba se podívat především na to,proč a na jakých frekvencích se obvykle používá a jaký může mít zisk ve srovnání s laděným rámem /mizerný/.
Odpovědět