FM modul z ebay

Rádia, CD, zesilovače, reproduktory a další

FM modul z ebay

Příspěvekod jirka5 » 28.04. 2018, 22:21

Nemá prosím někdo zkušenosti s tímto modulem? Chtěl bych ho zkusit nějak nenápadně zabudovat do jednoho lampového rádia bez VKV. Je zřejmě konstruován jako přijímač pro bezdrátový mikrofon, proto by mě zajímalo, jestli ho lze použít i pro příjem běžných FM stanic.
https://www.ebay.com/itm/Digital-3W-FM- ... 1699863353
jirka5
 
Příspěvky: 47
Registrován: 30.06. 2013, 20:41
Bydliště: Very Stupid District (hned vedle okresu Postřižiny)

Re: FM modul z ebay

Příspěvekod Milan » 29.04. 2018, 06:45

Vždyť je to tam hezky popsané, je to plnohodnotný FM přijímač vybavený 3W Nf zesilovačem ! Ale zabudovávat tohle do lampového rádia ? Ale nakonec je to každého věc :)
Uživatelský avatar
Milan
 
Příspěvky: 660
Obrázky: 9
Registrován: 04.04. 2012, 19:01
Bydliště: Nýřany

Re: FM modul z ebay

Příspěvekod Jirka84835751 » 29.04. 2018, 12:19

Moje odpověď je NE,
protože už jen "Very Stupid idea ..." se mi nepozdáva. Jsem čech a mluvím pokoud to jde dokonce jen "cesky". Natož pak ten jazyk, kterým to je popsáno a potom ten nápad "dodo" do historie elektroniky našich dědů. Přijeď si ke mně pro hotový tranzistorák i na síť 230V stř., který má FM - dám ho zadarmo dokonce ze sbírky a dokonce i panáka slivovice společně - jsem :shock: :? :cry: z toho , co po nás chce "EU" prostřednictvím tohoto dotazu...
Příjemný zbytek neděle...
Uživatelský avatar
Jirka84835751
Moderátor
 
Příspěvky: 774
Obrázky: 73
Registrován: 17.10. 2011, 18:51
Bydliště: kousek od Mohelnice

Re: FM modul z ebay

Příspěvekod jirka5 » 29.04. 2018, 14:17

Jak se tak dívám, trochu jsem narazil. Pokusím se tedy vše uvést na pravou míru.
Za prvé, neptal jsem se, co říkáte myšlence vybavit staré rádio rozsahem VKV, ale jestli má někdo zkušenosti s tímto modulem. Je sice hezké, že je tam všechno popsáno, ale kdo ví, jak to vlastně chodí. Osobně mám s levnými digitálními rádii špatné zkušenosti.
Zadruhé, nejsem přítelem jakéhokoliv přebastlování sbírkových přístrojů. Jednalo by se o poničené polovraky, kterým by jinak už nebylo pomoci. Takto bych zachoval aspoň hrající bedýnku, navíc běžně použivatelnou. Pokud bych ten modul použil k cennému rádiu, pak jedině zapojením do gramofonových zdířek, bez jakéhokoliv zásahu do přístroje.
Zatřetí, v době mizejících stanic na středních a dlouhých vlnách nepovažuji tuto myšlenku vůbec za hloupou. Pokud vím, tak byly vypnuty všechny stanice v Německu, Rakousku a na Slovensku. AM vysílání snad ještě existuje v Itálii a ve Francii, ale i tam je na ústupu. Aktuální seznam zbylých AM vysílačů v Evropě se mi na netu vůbec nepodařilo dohledat. Pro většinovou populaci je to asi marginální záležitost. My jsme prozatím (naštěstí) čestnou výjimkou a AM vysílání u nás ještě z několika vysílačů jede, i když hlavně kvůli živelnému rozvoji soukromých FM rádií, kdy nezbývají volné kmitočty pro veřejnoprávní stanice, aspoň tak je to veřejně prezentováno.
Myšlenka vybavit starý přijímač rozsahem VKV se objevuje třeba zde:
http://www.radio-ghe.com/neuetechnik/ukw.htm nebo zde:
http://www.radio-ghe.com/neuetechnik/neuetech.htm
A konečně za čtvrté vzkaz pro Jirku84835751. Jsem taky Čech a jsem toho názoru, že bychom měli mluvit česky, ale angličtině se prostě nevyhneme. Pokud narážíš na název mého bydliště, tak ta anglická část je eufemismus, neboli zjemnění a ta česká má být mírnou hádankou. Mohelnice je pro mě sice trochu z ruky a slivovici nepiju, ale kdyby ten nabízený tranzistorák byl Akcent 2812B přeladěný na CCIR s dobastleným síťovým zdrojem, tak tu nabídku přijímám :thumbsup: . Slibuju, že do něj nic nezabuduju :mrgreen: .
jirka5
 
Příspěvky: 47
Registrován: 30.06. 2013, 20:41
Bydliště: Very Stupid District (hned vedle okresu Postřižiny)

Re: FM modul z ebay

Příspěvekod Heptoda » 29.04. 2018, 14:29

I TOTO SI NĚKDY ZÁKAZNÍK PŘEJE.. https://stara-radia.webnode.cz/o-nas/ ;)
Pozor na ukvapené názory, moc dobře si prohlížejte detaily.
Uživatelský avatar
Heptoda
Moderátor
 
Příspěvky: 1062
Registrován: 20.10. 2011, 17:24
Bydliště: Kousek od Rumcajse

Re: FM modul z ebay

Příspěvekod Milan155 » 29.04. 2018, 18:46

Podobné moduly jsem koupil tři - žádný nefunguje jak popsáno, např. u jednoho se kmitočet zvyšuje točením doleva,
u druhých dvou doprava , nelze se dostat do menu a tlačítkem naprogramovat , to co je v textu k tomu povoleno. Jedním slovem zmetky a už jsem to vyhodil. Naopak velmi dobře fungují ty malinké destičky se 4 tlačítky, ty si však nepamatují frekvenci po vypnutí napájení.
Zásadním problémem ve starším rádiu je běžící oscilátor - pokud třeba v poloze Gramo běží, což je u českých rádií obvyklé, zahltí se vstup těchto modulů harmonickými oscilátoru a není jednoduché tomu zamezit - oscilátor má harmonické desetiny až volty , modul vst. citlivost kolem 3 uV. Takže stínit a horní propust aspoň 3-5 řádu na vstup , popř . upravit zapojení,aby oscilátor v poloze Gramo nekmital .
Milan155
 
Příspěvky: 125
Registrován: 05.01. 2014, 05:53
Bydliště: severovýchodní Vysočina

Re: FM modul z ebay

Příspěvekod jirka5 » 29.04. 2018, 21:36

Děkuji Milanovi155 za cenné poznatky. Hned jsem si myslel, že s těmi čínskými moduly to nebude jen tak jednoduché. Ovšem že by rušil interní oscilátor elektronkového rádia, to by mě ani ve snu nenapadlo. Pamatuju se, že byla běžná interference oscilátorů rádia a magnetofonu při nahrávání ze středních vln, ale že by harmonické mohly jít až do FM pásma, to bych opravdu nepředpokládal.

Ten Talisman je tedy opravdu brutální, ale zase na druhé straně je tam perfektně vyřešen ladicí převod. Takové přestavby uznávám jen v případě, že se jedná o totální vrak.
jirka5
 
Příspěvky: 47
Registrován: 30.06. 2013, 20:41
Bydliště: Very Stupid District (hned vedle okresu Postřižiny)

Re: FM modul z ebay

Příspěvekod Milan » 29.04. 2018, 22:06

Pro Talismany to nejlepší :) 1url.cz/Ht87Z
Uživatelský avatar
Milan
 
Příspěvky: 660
Obrázky: 9
Registrován: 04.04. 2012, 19:01
Bydliště: Nýřany

Re: FM modul z ebay

Příspěvekod oravan » 29.04. 2018, 22:33

ja som kupil try moduly VKV skladačky ale kde ani za svätého si nespomeniem je to konvertor a pripoji sa vstup VKV
oravan
 
Příspěvky: 91
Registrován: 25.09. 2012, 18:57

Re: FM modul z ebay

Příspěvekod Jan55 » 30.04. 2018, 08:54

To se dá ještě teď koupit třeba v GM, Flaizer i jinde. Je to VKV konvertor z CCIR a starou normu OIRT v ČR, takže se dá na našich starých rádiích s OIRT přijímat současné stanice.
Jan55
 
Příspěvky: 317
Obrázky: 79
Registrován: 25.01. 2014, 10:52
Bydliště: Praha 9

Další

Zpět na Audio technika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

TOPlist